Vi lär oss styra servomotorer

IMG_6443

En servomotor är en stark liten motor som istället för att snurra runt, runt väldigt fort bara vrider axeln en liten bit. Våra servomotorer kan vrida sig högst ett halvt varv. Med hjälp av en mikrokontroller och ett speciellt program kan man bestämma hur långt servomotorn ska vrida sig, hur fort och hur ofta.

Den mikrokontroller vi använde kommer från Electrokit. Programmet som används för att programmera mikrokontrollern finns att ladda ner kostnadsfritt från Electrokits sajt.

Mikrokontroller

Första utmaningen var att installera programmet. Vi fick problem eftersom säkerhetsinställningarna i våra datorer, som har Windows 10, gjorde att det inte gick att installera alla drivrutiner. Efter en del googlande och trixande lyckades vi tillslut avaktivera skyddet och kunde så småningom slutföra hela installationen.

Till mikrokontrollern behövs en sladd med en speciell liten kontakt som går att koppla mellan datorns USB-port och kontakten på mikrokontrollern.

Mikrokontroller kopplad till dator

Servomotorn har tre sladdar som slutar i en gemensam liten kontakt. Kontakten ska sättas fast på mikrokontrollern så att den bruna sladden hamnar ytterst.

Servosladd

Det går att koppla in upp till sex servomotorer, men vi nöjde oss med två.

Flera servon

Mikrokontrollern ska också ha ha 5 Volts spänning. Vi använde tre stycken 1,5 Voltsbatterier (vilket ju bara blir 4,5 Volt, men det räcker) i en batterihållare. För att ansluta batterihållaren till mikrokontrollern behövde vi fixa till en speciell sladd. Vi tog en färdig sladdanordning, som hade en liten kontakt i ena änden. Till de två lösa sladdändarna anslöt vi den svarta och den röda sladden från en batterikontakt. Vi skalade alla sladdändar och tvinnade sedan ihop dem två och två. Den lilla kontakten kopplades sedan in till mikrokontrollern och batterikontakten sattes fast på batterihållaren.

Servo och batteri anslutna

Vi fick en påminnelse om hur lätt hänt det är att man kortsluter batterier. I bilden ovan kan man se att de hoptvinnade sladdändarna inte är elektriskt isolerade. Det innebär att de två sladdarna kan råka komma i elektrisk kontakt med varandra och då kortsluts batterierna och blir väldigt varma. För att isolera de nakna sladdändarna räcker det med att vira ett par varv tejp över. Man kan också använda krympslang.

Dags att koppla in datorn och provköra programmet!

Vi avslutade med att fundera över hur man kan använda servomotorer för att åstadkomma en rörelse.

Ritning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *