Darlington – en superkänslig krets

Med hjälp av två transistorer kan man bygga en krets som blir väldigt känslig. Transistorerna kopplas då ihop på ett sätt som kallas för Darlingtonkoppling.

Som framgår av filmen ovan så lyser lysdioderna när man håller i de två sladdarna. Genom att hålla i sladdarna sluts den elektriska kretsen, eftersom strömmen då kan gå genom kroppen. Strömmen är pytteliten (och helt ofarlig), men den är tillräckligt stor för att öppna en transistor.

Kretsen med Darlingtonkoppling är så känslig att en person kan hålla i den ena sladden och en annan person i den andra. När de två personerna sedan håller i varandra i händerna sluts kretsen. Det funkar till och med om man är fler personer. Vi var tio stycken och lysdioderna började lysa när vi allihop höll varandra i händerna!

Tidigare har vi lärt oss att en transistor fungerar som en liten strömbrytare. Utöver detta kan man använda transistorer som strömförstärkare.

Transistor_2

När det kommer en liten ström till transistorns bas, öppnar transistorn så att ström kan gå igenom den, in i kollektorn och ut genom emittern. Strömmen som går genom transistorn är mycket större än den ström som kommer in på basen. Transistorn har alltså förstärkt strömmen.

Darlingtonkoppling

Såhär ser kretsen med Darlingtonkoppling ut. När vi håller i sladdarna A och B sluts kretsen och det kommer in en liten ström till den vänstra transistorn. Den vänstra transistorn öppnar då för en betydligt större ström som går till basen på transistorn till höger. Den högra transistorn öppnar då för en ännu större ström som går igenom de två lysdioderna, som lyser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *