Jordgubbar och Raspberry Pi

IMG_7724

Nu är sommaren här och det har MakerSheroes firat med jordgubbar. Någon hallonpaj bidde det inte, däremot har vi bekantat oss med Raspberry Pi.

IMG_7557

Raspberry Pi är en hel dator, som inte är större än att den ryms i din hand. Till Raspberry Pi-kortet kopplar man skärm, tangentbord, mus och strömförsörjning. Man behöver också ladda ner installationsprogram till ett minneskort, som sedan sätts in i kortet. Vi laddade ner installationsprogrammet Noobs, som passar bra för nybörjare.

Lilypad

IMG_7608

Som avslutning har vi också provat på Lilypad. Det är ett Arduino-kort som är speciellt framtaget för “wearable technology”. Lilypad är alltså utformat för att kunna användas i kroppsnära eller bärbara projekt. Kortet har rund form och hål för att man ska kunna sy fast sensorer med ledande tråd, istället för att löda.

Det finns också andra komponenter som är gjorda för “wearable technology”, till exempel en liten motor som vibrerar när den får ström.

Lilypad programmeras på samma sätt som Arduino. Programmet som får lysdioder att blinka kan även användas för att starta/stoppa den vibrerande motorn.

Med en högtalare kopplad till Lilypad kan man spela melodier.

Och med programmerbara lysdioder kan man göra en origami-lykta med varierande ljus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *