Från antikens teknik till kvällens robotar

img_9311

Ett bra sätt att lära sig om teknik är att titta på antikens uppfinningar. Det fanns ju ingen elektricitet då, så de antika ingenjörernas lösningar bygger på teknik som är enkel att förstå.

Vi började kvällen med att titta lite på en teatermaskin som en man vid namn Heron konstruerade för sisådär 2000 år sedan. Maskinen var tänkt att rulla fram ett scenelement, t ex ett träd, och sedan låta det stå en stund på scenen innan det rullade ut igen. Detta löste Heron med ett rep som lindades runt en hjulaxel och en mekanism som drog i repet.

Just lindningen av repet runt hjulaxeln var finessen. Repet var först lindat åt ena hållet, sedan i en massa böjar fram och tillbaka och slutligen var repet lindat åt motsatt håll mot det första.

När mekanismen drog i repet snurrade hjulaxeln och trädet rullade in på scenen, för att sedan stanna när böjarna på repet nåddes. Mekanismen fortsatte att dra i repet och tillslut nåddes den del av repet som var lindat åt andra hållet och trädet rullade ut igen. Smart tänkt!

Kvällens projekt gick sedan ut på att bygga robotar. Hur man gör finns beskrivet i inlägg från vårens kurs, dels här och dels här.

Här är resultatet av kvällens kreativa skapande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *