Kontrollerade rörelser med servomotorer

img_9984

En servomotor är en stark liten motor som istället för att snurra runt, runt väldigt fort bara vrider axeln en liten bit. Med hjälp av en så kallad mikrokontroller och ett speciellt program kan man bestämma hur långt servomotorn ska vrida sig och hur ofta.

Du kan läsa mer om servomotorer och hur man styr dem i ett tidigare inlägg.

I filmen nedan använder våra MakerSheroes servomotorer som kan vrida sig högst ett halvt varv. På en del av motorerna sitter det en “vinge” eller “propeller” som kan användas för att fästa det objekt som ska röra på sig. Några av motorerna har fått ett gummifinger monterat.

Det finns också en annan sorts servomotor, som kan vrida sig ett helt varv. Den kan man öppna och ta bort ett kretskort som finns inuti. Då kan man inte längre använda programmet för att styra servomotorn, men man får en liten motor som snurrar långsamt (tack vare den inbyggda växellådan) och som bara behöver två batterier (3 Volt).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *