Arduino och sensorer

Arduino är en plattform som gör det möjligt att på ett hyfsat enkelt sätt skapa mer avancerade projekt. Arduino består av ett kort med bland annat en mikrokontroller och ett antal in- och utgångar.

Mikrokontrollern kan programmeras, t ex så att en lysdiod kopplad till Arduino-kortet blinkar. Programmeringen görs via ett program på datorn. Programmet gör även om koden till maskinspråk som mikrokontrollern förstår, som sedan laddas ner till Arduino-kortet.

Till Arduino-kortet kan man koppla olika sensorer. En sensor är en anordning som är känslig för och en viss sorts stimulans. Det finns till exempel sensorer som reagerar på temperatur, rörelse, ljus eller ljud.

Kvällens uppgift gick ut på att utforska Arduino och olika sorters sensorer genom att leta upp beskrivningar på nätet. Med lite tur hittar man både instrutioner för hur komponenterna ska kopplas ihop och färdig Arduino-kod att ladda ner.

Avståndsmätning med ultraljudssensor

Arduino and HC-SR04 Example

Styra lysdioder med en joystick

Controlling leds with PS2 Joystick – KY-023

Tvåfärgad lysdiod

KY-011 Two color LED module

Avståndsmätare med utskrift av resultat på skärmen

HC-SR04 Ultrasonic Sensor

Ljudsignal

KY-006 Passive buzzer module

Att ladda ner färdig kod funkar oftast bra, men man kan inte vara säker på att den alltid är helt rätt. Här hade det smugit sig in ett litet fel som gjorde att Arduino-programmet protesterade. På rad 15 ska det stå j++ (och inte i++).

Felfor (int j = 0; j < 100; i++) {
Rättfor (int j = 0; j < 100; j++) {

Robot som följer rörelser

Först följde tjejerna instruktionerna för Motion Following Robot på Instructables. Det funkade dock inte, men när koden istället laddades ner från Github gick det bättre: Motion Following Robot.

Brandvarnare med ljus- och ljudsignal

Fire detection using Arduion and flame sensor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *